.png)
Dünyada üzerine kar yağan tek çay: Karadeniz Çayı
Ülkemiz, coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği sayesinde farklı alanlarda çok değerli ve kendine has özelliklere sahiptir. Dünya üzerindeki çay arazileri arasında, kar yağışı alan bölgeler yalnızca Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunuyor.
Rize Çayı, diğer tüm tarım ürünlerinden ayrışarak, Rize'nin özel iklimi sayesinde hiçbir kimyasal ilaç kullanımına ihtiyaç duyulmayan tek çay olma özelliğine sahiptir. Rize Çayı üretiminde pestisit kullanılmamaktadır. Çünkü bölgenin iklim özellikleri zararlı haşerelerin üremesine engel olur. Bu özelliği ile Rize Çayı, “Kalıntısız Ürün” olarak tanımlanır.
Rize Bölgesi’nde üretilen çay, yılın belirli dönemlerinde hasat edilip işlendiğinde elekte kalan çay lifleri üretim sürecinden ayrılır. Herhangi bir ticari değeri olmayan bu çay liflerinin nasıl değerlendirilebileceği konusunda uzun yıllardır çözüm arayan bölge halkı, bir sonuç elde edememiş ve bu lifler atıl durumda kalmaya devam etmiştir. Ancak Konfrut, bu atıl çay liflerini %100 katma değerli bir ürün olan “çay ekstraktı”na dönüştürmek üzere tedarik etmeye başlayarak bu sorunu çözmüştür.

Rainforest Alliance Nedir?
RA Sertifikası ile çok daha katma değerli bir ürün yaratan Konfrut, özellikle Avrupa pazarında her geçen gün önem kazanan bu zincirin bir halkası olmakla kalmıyor, konvansiyonel ürünlerden daha maliyetli olmasına rağmen RA Sertifikalı ürünleri destekliyor ve teşvik ediyor.
1987 yılında kurulan ve 70 ülkede çalışmalarına devam eden çevreci bir organizasyondur.
RA, çiftçilerinin gelirlerini korumalarına ve iyileştirmelerine yardımcı olarak daha sürdürülebilir ve iklim açısından akıllı tarım yöntemlerini destekler.
Ormansızlaşmayı önlemeyi, yeniden ağaçlandırmayı teşvik eder, biyolojik çeşitliliği korumayı ve iklim değişikliğinin sonuçlarını hafifletmeyi amaçlar.
Sertifikayı ve Yeşil Kurbağa Mührünü elde etmek ve sürdürmek için çiftlikler, ayrıntılı çevresel, ekonomik ve sosyal kriterlere sahip sıkı bir standarda göre yıllık denetimlerden geçerler.
.png)
Rize, İyidere
Peletleme Tesisi
Çevresel sürdürülebilirlik ve sorumluluk bilinci ile hareket ederek, lojistik olarak karbon salınımını azaltmak üzere Rize'nin İyidere ilçesinde peletleme tesisi kuran Konfrut, lojistik operasyonlarda kullanılan araçları %60 oranında azalttı ve karbon salınımında çok etkili bir azalma sağladı.
Peletleme Nedir?
Ürünü (çay lifi) küçük parçalara ayırarak, ince öğütülmüş 8-10 milimetre boyutuna getirip sıkıştırma işlemidir. Yerden ve zamandan tasarruf edilmesini sağlar.

Bir çay ülkesi olan Türkiye’de, çay ekstraktının yaklaşık 5 yıl öncesine kadar ithal edildiğini biliyor muydunuz?
.png)
Konfrut, döngüsel ekonomiye katkı sağlayan peletleme operasyonu ile çay ekstraktı üretiminde tedarik zincirinin başında olmaktan gurur duyuyor.
2019 yılından beri büyük başarılar elde eden proje ile Türk Çay Ekstraktı artık sadece Türkiye’deki üreticilerce değil, aynı zamanda ihracatı ile yurt dışındaki çay severlerle de buluşuyor.
.png)
Konfrut, Türkiye’de üretilen çay liflerini tedarik ederek ekonomiye geri kazandırıyor.

Sürdürülebilirliğin Ötesinde: Rainforest Alliance Certificate
Konfrut, dünyanın sürdürülebilirliğini desteklemek için tüm faaliyetlerinde iklim değişikliği, kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmayı, ayrıca üretim süreçlerinde meydana gelen olumsuz koşulları en aza indirmeyi hedefliyor.
Bu sorumluluk bilinciyle hareket eden Konfrut, her yıl bağımsız bir sertifikasyon şirketi tarafından gerçekleştirilen denetimlerle Siyah Çay ürünü için Rainforest Alliance (RA) Sertifikası'nı yeniliyor.